Title Image

Βραβείο Κοινού-100% Hotel Design Awards 2015

Βραβείο Κοινού-100% Hotel Design Awards 2015

Στον δεύτερο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό 100% Hotel Design Awards, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης 100% Hotel Show 27-30 Νοεμβρίου 2015, το «Ειδικό Βραβείο Κοινού» απονεμήθηκε εξ ημισείας στο γραφείο μας και στο γραφείο AGARCH+ ARCHITECTS.

 

Περιγραφή έργου

Το έργο αφορά την ανακατασκευή και διαμόρφωση εσωτερικού κελύφους reception και την πρόταση πιλοτικού δωματίου, σε υφιστάμενο ξενοδοχείο που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο επιβλητικής επτανησιακής πρωτεύουσας.

Σκοπός της μελέτης ανακαίνισης είναι να καταστεί το ξενοδοχείο μέτρο σύγκρισης του στιλ, δηλαδή τη δημιουργία ενός σύγχρονου τουριστικού καταλύματος υψηλής αισθητικής, σε λογικό κόστος κατασκευής,  σχεδιασμένο να προσφέρει στους επισκέπτες του κάθε σύγχρονη άνεση και αισθητικά ερεθίσματα που ικανοποιούν και τις πιο υψηλές απαιτήσεις, ξεκινώντας από την reception δηλαδή τον καθρέπτη του ξενοδοχείου.

Βραβείο Κοινού-100% Hotel Design Awards 2015

Η συνθετική λύση πατά πάνω σε ένα αυστηρά δομημένο σχεδιασμό που υπαγορεύουν οι εξής επιχειρηματικοί παράγοντες:

 

Α. Ανάδειξη της τοπικής αρχιτεκτονικής και της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού.

Ο minimal σχεδιασμός του εσωτερικού κελύφους της reception και του δωματίου βασίζεται στην επτανησιακή κουλτούρα και αυθέντικότητα του νησιού. Ο υφιστάμενος χώρος της υποδοχής  μεταμορφώνεται στην ουσία σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό, δομημένο άρτια μέσα από μία αρμονική σύμπλεξη, με βασικούς πρωταγωνιστές,  το φυσικό γήινο ξύλινο στοιχείο και τις αυστηρές φόρμες που χαρακτηρίζουν τα ιόνια νησιά. Την ανάδειξη της τοπικής αρχιτεκτονικής υπαγορεύει επίσης η χρήση γύψινης επένδυσης  που δημιουργεί την αίσθηση νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής  με χαρακτηριστικά Βενετσιάνικων αρχοντικών. Τέλος τα υλικά κατασκευής (ξύλο, μάρμαρο, γύψος) ντύνουν τις φόρμες με στόχο να προσφέρουν ένα ειλικρινές αυθεντικό αποτέλεσμα που συνάδει με αυτό της αληθινής πολυτέλειας σε ένα αληθινό νησί .

Βραβείο Κοινού-100% Hotel Design Awards 2015

Β. Λειτουργικότητα λύσης _ Εξοικονόμηση χώρου & κόστους κατασκευής

Η σύμπτυξη της χωρικής δομής στην δυνατή ελάχιστη επιφάνεια χώρου, μέσα από λειτουργικές σχεδιαστικές λύσεις, αποτελεί το βασικότερο επιχειρηματικό παράγοντα για ένα οικονομικό και εμπορικά επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Βραβείο Κοινού-100% Hotel Design Awards 2015

Η εξοικονόμηση αυτή επιτυγχάνεται μέσα από την επιλογή της φιλικής και ομαλής καμπυλωτής φόρμας του reception desk αλλά και του σχεδιασμού του δωματίου που παρέχει ρευστότητα, απαλότητα και κίνηση που είναι εμπνευσμένη από την σωστή λειτουργία της άμεσης επικοινωνίας με τον πελάτη και την χρήση υλικών που επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία και ευελιξία χώρου, κάνοντας χρήση των ελάχιστων διαστάσεων (50 τμ για την reception και 25 τμ για το δωμάτιο). Τα παραπάνω κριτήρια, σε συνδυασμό με τη λιτή, σε σχήμα ορθογώνια, κάτοψη του χώρου, δίνουν στην πρόταση  του γραφείου τον χαρακτήρα της πιλοτικής λύσης, λειτουργική και εφαρμόσιμη σε κάθε τύπο χώρου υποδοχής και δωματίου.  Η χρήση διάφανων και διάτηρητων υλικών, ο προσεκτικά μελετημένος φωτισμός στις κατακόρυφες και οριζόντιες επιφάνειες σε συνδυασμό με σταθερά στοιχεία εξοπλισμού πολυλειτουργικής χρήσης, στρατηγικά τοποθετημένα στο περίγραμμα της κάτοψης,  προσφέρουν μία συνθετική λύση  που δεν στερείται τίποτα αυτής των μεγάλων ξενοδοχείων, αξιοποιώντας μέχρι το τελευταίο τετραγωνικό του χώρου.  Στον παράγοντα της  λειτουργικότητας και της οικονομίας, εντάσσεται και η  χρήση υλικών επιλεγμένα με κριτήριο το χαμηλό κόστος,  τη βιωσιμότητα και την αντοχή (κατασκευές, επιχρίσματα και επικαλύψεις επιφανειών με  προϊόντα και υλικά φιλικά προς το χρήστη).

Βραβείο Κοινού-100% Hotel Design Awards 2015

Η πρόταση του γραφείου, αποτελεί στην ουσία ένα παιχνίδι επιτυχημένων ισορροπιών, συνδυάζοντας τις αντίρροπες τάσεις που διέπουν design, οικονομία και ευκολία εφαρμογής. Μία συνθετική λύση, που απευθύνεται σε ξενοδόχους “οραματιστές”, επιχειρηματίες που αναζητούν να προσφέρουν μια διαμονή υψηλής αισθητικής, διακριτικής και προσιτής πολυτέλειας,  ουσιαστικής φροντίδας, μία διαμονή – εμπειρία με την καθ’αυτή έννοια της ελληνικής φιλοξενίας.

Πηγή: hotelshow.gr